Katsoyan’s Weblog

Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών – Άποψη ενός ερασιτέχνη “Σοφοκλεουσολόγου”

Posted by katsoyan on Wednesday, August 4, 2010

Ημερομηνία: 3 Αυγούστου 2010. Σημαντικό, για να μην ακούσω κανέναν να πει ότι τα έλεγα μετά Χριστών.

Ο Γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ, Σοφοκλέους, Σόφο κτλ κτλ) τον τελευταίο μήνα είναι σε αρκετά έντονη ανοδική πορεία. Με τις διορθώσεις του, με τα σκαμπανεβάσματά του, αλλά με μία άνοδο της τάξεως του >20% σε ένα μήνα.

Ο λόγος που γράφω αυτό το ποστ είναι γιατί πιστεύω ότι υπάρχει σε αυτή τη φάση το κατάλληλο μομέντουμ για κάποιους ανθρώπους που έχουν χάσει χρήματα στο ΧΑΑ να τα πάρουν πίσω, ή για κάποιους που έχουν κάποια χρήματα στην άκρη να τα επενδύσουν.

Έχουμε και λέμε:

α) Βασικοί όροι και συμβουλές για να παίξει κανείς στο ΧΑΑ.

1) Αν δεν γνωρίζετε τίποτα απολύτως, και θέλετε να επενδύσετε, καλύτερα πηγαίνετε σε κάποια τράπεζα και αγοράστε ομόλογα με εξασφαλισμένο επιτόκιο. Δεν κάνει για σας το ΧΑΑ. Στο ΧΑΑ πρέπει να έχεις μόνιμα στο μυαλό σου ότι μπορεί να δεις τα χρήματα σου να χάνουν το 50% ή και το 60% της αξίας τους. Σε αυτό το σενάριο, πρέπει να αντέξεις σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Κοινώς, θέλει γερό στομάχι η δουλειά.

2) Αν γνωρίζετε 5 πράγματα, μπορείτε να πάτε στην τράπεζα που έχετε τα χρήματά σας και να ανοίξετε λογαριασμό για να αγοράζετε και να πουλάτε απ’ευθείας από τον υπολογιστή σας. Η κάθε τράπεζα έχει διαφορετικές προμήθειες. Καλό είναι να κάνετε μία νικρή έρευνα αγοράς, αλλά να προτιμήσετε τράπεζα και όχι κάποια απλή Χρηματιστηριακή που θα φανεί πιο συμφέρουσα αλλά που θα ελοχεύει ο κίνδυνος να βαρέσει κανόνι.

3) Πριν αγοράσει κανείς, καλό είναι να κοιτάξει την προιστορία της μετοχής. Π.χ το σάιτ της Ναυτεμπορικής δίνει πλήρεις πληροφορίες για όλα τα “Χαρτιά”. Σημαντικό είναι να κοιτάει κανείς, εκτός από το πως ανεβαίνει και πέφτει η μετοχή, και δείκτες όπως ο τζίρος ή το που αγοράζουν και που πουλάνε οι διάφοροι παίκτες.

4) Ποτέ μην βάλετε χρήματα που χρειάζεσται για κάποια υποχρέωση σας. Τοποθετήστε 1/3 ή 1/4 από το διαθέσιμο κεφάλαιο σας. Το ΧΑΑ μπορεί να σε καταστρέψει ή να σε φτιάξει μέσα σε λίγες μέρες, αλλά μπορεί να χρειαστεί και να τα “ξεχάσεις” τα χρήματά σου εκεί μέσα.

β) Γιατί λέω ότι είναι κατάλληλη η εποχή

Ο Γενικός δείκτης είναι, παρά την άνοδο του 20% περίπου, ακόμα πάρα πολύ χαμηλά. Ο Γενικός δείκτης προκύπτει από τις τιμές συγκεκριμένων μετοχών, και πολύ μεγάλο ρόλο παίζει ο τραπεζικός κλάδος. Άρα οι τράπεζες που είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με το που βρίσκονταν 2-3 χρόνια πριν, κυρίως, αλλά ακόμα και πέρσυ το καλοκαίρι, μάλλον μπορούν να παρασύρουν ψηλά όλο το χρηματιστήριο. Το λέω αυτό γιατί η κρίση φαίνεται να περνάει για την Ελλάδα. Επίσης, οι Τραπεζο-Επένδυτο-Λαμογιό-Γκόλντεν μπόυς, ζούν από αυτό το πράγμα. Αυτή είναι η δουλειά τους. Να το ανεβάζουν και να το κατεβάζουν για να βγάζουν κέρδος. Άρα, κι εμείς μαζί τους; Προσοχή. Μην μετανοιώσετε ποτέ αν πουλήσετε με κέρδος αλλά πιο χαμηλά από τη μέγιστη τιμή που έφτασε μία μετοχή. Μπορεί και να σας τύχει, αλλά μην κλάψετε ποτέ αν πουλήσετε με κέρδος και μετά δείτε ότι ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Αυτά τα ξέρουν αυτοί. Εμείς εικάζουμε.

Άρα συμβουλή πρώτη για σήμερα: Επενδύστε σε τράπεζες. Πχ η Εθνική τράπεζα (ΕΤΕ) έχει σήμερα περίπου 12 ευρώ. Εϊχε πέσει μέχρι και λίγο κάτω από 9 και επανήλθε, αλλά πρίν 2 χρόνια ήταν 47 ευρώ και πέρσυ 27. Επίσης, η ΕΤΕ δεν έχει δώσει ακόμα μέρισμα για φέτος. Άρα είναι μία πολύ καλή περίπτωση. Το ίδιο και οι άλλες τράπεζες. Ίσως όχι το Ταχ. Ταμιευτήριο που μετά τις φήμες για συγχώνευση ήδη έκανε μία μεγάλη άνοδο, σχεδόν 100%, οπότε ίσως να υπόσχετε λιγότερα κέρδη.

Δεύτερη συμβουλή είναι η αγορά της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου (ΝΕΛ)

Η ΝΕΛ το 1999 πριν αρχίσει να πέφτει στα τάρταρα το ΧΑΑ είχε φτάσει τις 3500 δρχ ή 10 ευρώ… 🙂 Χαμογελάω γιατί κάπου εκεί είχα αγοράσει κάποια κομμάτια. Υποχώρησε με τα χρόνια μέχρι και 0,30 σεντς και κάποια στιγμή στα 2005-2006 έφτασε το 1,5 ευρώ και μετά πάλι πίσω στα 0,45. Τότε βγήκε από το ταμπλώ. Δεν διαπραγματευόταν η μετοχή. Τέλος τα δίφραγκα. Τα χαρτιά γίναν άχρηστα. Μέχρι 2-3 μήνες πριν που ξαναμπήκε. Μπήκε βέβαια στα 21 σεντς και ακολούθησε μία καθοδικότατη πορεία. Σήμερα είναι στα 7 σεντς και μία εβδομάδα πριν ανακοίνωσε η εταιρία ότι θα κάνει άυξηση μετοχικού κεφαλαίου, ρίχνοντας στην αγορά 90 εκατομμύρια νέες μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 σεντς.

Από αυτό τι προκύπτει; Προκύπτει ότι η εταιρία μάλλον πάει καλύτερα. Ίσως. Μπορεί και να είναι για φούντο. Το σίγουρο είναι ότι η μίνιμουμ μονάδα που μπορεί να κάνει κίνηση το Χρηματιστήριο είνα το 1 σεντ. Άρα, αν αγοράσεις στα 7, η μικρότερη κίνηση προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι της τάξης του 14,5 %. Λέμε λοιπόν, ότι αγοράζοντας στα 7 και πουλώντας στα 8 (αν το καταφέρεις) παίρνεις “μάνι- μάνι” ~12% (μείον διάφορες κρατήσεις).

Υπάρχει βέβαια και ο κίνδυνος να πέσει κι άλλο. Ίσως. Αλλά αν κάποιος το ρισκάρει, θεωρώ ότι είναι πιο πιθανό να βγάλει κάποιος κέρδος παρά να χάσει. Και αν το αφήσει κανείς στην άκρη και το ξεχάσει, μπορεί να το δει και στα 15-20-30 σεντς και κάπως έτσι να 4πλασιάσει τα χρήματά του.

Τέλος, πιστεύω ότι πολύ καλές περιπτώσεις για κέρδη της τάξης του 20-40% είναι οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) και του ΟΠΑΠ. Μετοχές αρκετά σταθερές που σε αυτή τη φάση είναι αρκετά πεσμένες.

Για τζόγο, προτείνω ΚΟΥΜΠΑ Συμμετοχών. Η μετοχή αυτή μέσα σε μερικές μέρες πήγε από 15 σεντς στα 27 και αμέσως μετά έπεσε στα 20 μέσα σε 4 μέρες. Αν το δει κανείς ποσοστιαία, είναι σημαντικά μεγάλα ποσοστά.

Αυτά και καλή τύχη.

Θανάσης

Advertisements

21 Responses to “Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών – Άποψη ενός ερασιτέχνη “Σοφοκλεουσολόγου””

 1. ktopo said

  Τράπεζες και πάλι τράπεζες. Η ΝΕΛ (επιτέλους) έχει ανταγωνισμό και δύσκολα την βλέπω να πάει μπροστά.
  Νοίκιασε ένα νέο καράβι αλλά είμαι μακριά από μια υγιή ναυτιλιακή εταιρία.

  Είχα ένα συνφάνταρο Κουμπιά στον στρατό.
  Λες να ξέρει τίποτα;

 2. Κatsoyan said

  Άλλο Κουμπιάς, άλλο κουμπάς!
  Να δούμε η ΝΕΛ τι θα σιάξει

 3. tolisfoto said

  Θανάση όποιος αγοράζει αυτόν τον καιρό είναι σα να κλέβει εκκλησία. Τόσο εύκολο θα είναι το κέρδος σε βάθος χρόνου. Εγώ θα πρότεινα για κάποιον που έχει ασχοληθεί με τα βασικά, να αρχίσει να ασχολείται με CFDs σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες (π.χ. Saxobank). Κάνεις κανονικά τις αγοραπωλησίες σου σε μετοχές, μόνο που δίνεις μικρότερο ποσό της αξίας του ποσού που παίζεις (δηλ. αγοράζεις μετοχές Εθνικής αξίας 100.000 ευρώ καταθέτοντας μόνο 10.000 ως περιθώριο ασφάλισης). Σε λίγο καιρό θα μπω και εγώ σε αυτό το κόλπο.
  Η ΝΕΛ κάνει πολύ μεγάλη αύξηση κεφαλαίου για το μέγεθός της. Πιστεύουν ότι θα βγάλουν κέρδη από ενοικίαση πλοίων στο εξωτερικό και ζητάνε ΑΜΚ για να αγοράσουν πλοία. Μάλλον δε στέκουν και πολύ τα σχέδιά τους. Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν μαζέψουν τα λεφτά που θέλουν, αν και πολύ αμφιβάλλω. Μόνο για βραχυπρόθεσμους για να βγάλουν ένα γρήγορο 20-30%, πιστεύω.
  Οι πετρελαϊκές πολύ καλές για μακροπρόθεσμους..
  Εγώ προτείνω Κύπρου, Υγεία, Βωβό, Ολυμπ, Άβακα, Πετρ, Αλμυ, Σπριντ. Για συντηρητικούς ΚΑΕ, ΔΕΗ, Εθνική.

 4. katsoyan said

  Η πρόβλεψή μου προς το παρόν είναι άκυρη τελείως. Ας ελπίσουμε στο τρίμηνο να έχουν όλα γυρίσει.

 5. tolisfoto said

  Σχετικά με τη ΝΕΛ, από ό,τι κατάλαβα, θα γίνει πρώτα reverse split οπότε θα πάει η τιμής της επί 12 (άρα 0,07 χ 12 = 0,84) και μετά θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου με τιμή νέων μετοχών 0,3. Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά την ανακοίνωση της εταιρείας.
  Αυριο 10-9 γίνεται η μείωση των μετοχών της εταιρείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

 6. katsoyan said

  Επιπλέον, το δ.σ. του ΧΑ κατά τη συνεδρίασή του ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των:

  28.384.396 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της ΝΕΛ που προέκυψαν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών στους μετόχους της εταιρίας, σε αναλογία 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 5 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην εν λόγω αύξηση ορίστηκε η 10η Σεπτεμβρίου 2010. Δικαιούχοι των νέων μετοχών είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της 14ης Σεπτεμβρίου 2010.

  Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 17η Σεπτεμβρίου 2010. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενημερώθηκε για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας λόγω: α) ακύρωσης 70.492 ιδίων κοινών ονομαστικών μετοχών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 10η Σεπτεμβρίου 2010, καθώς και β) λόγω ακύρωσης 156.114.177 κοινών ονομαστικών μετοχών με μείωση του αριθμού των μετοχών κάθε μετόχου σε αναλογία αντικατάστασης 1 νέα μετοχή προς 12 παλαιές μετοχές.

  Ως ημερομηνία προσωρινής παύσης διαπραγμάτευσης του συνόλου των μετοχών της ορίστηκε η 20η Σεπτεμβρίου 2010. Ως ημερομηνία επαναδιαπραγμάτευσης των μετοχών που θα προκύψουν μετά την αντικατάστασή τους ορίστηκε η 27η Σεπτεμβρίου 2010.

  http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=86901

 7. tolisfoto said

  βασικά, αν κατάλαβα καλά, ακυρώνει όλες τις μετοχές και δίνει καινούριες με αναλογία 1/12..
  και μετά κάνει αύξηση κεφαλαίου..

  βασικά θα χάσει αυτούς που πιστεύουν στις μετοχές τις δεκάρας..

 8. tolisfoto said

  δε φαίνεται φως στον ορίζοντα πάντως γενικά.. για να κάνει η ετε αμκ τόσο χαμηλά σημαίνει ότι δεν περιμένουμε άνοδο στο άμεσο μέλλον.. τώρα πρέπει να κάνουν και αμκ οι ευρωβ και πειρ, λογικά.. ίσως να δούμε λίγο φως από τα τραπεζικά ντηλς.. η αλφα και ευρωβ ενωμενες είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος απο την ετε και αυτο πρεπει να φανει και στην τιμη των μετοχων τους, αν γινει συγχωνευση

 9. tolisfoto said

  εγω πριν τις εκλογες του 2009 εκανα αναδιαρθρωση χαρτοφυλακιου.. ευτυχως, γιατι αλλιως θα εχανα πολυ χρημα.. εδωσα κατι σαπακια που ειχα και πήρα μετοχες που θα ειχαν στόρι ή φαινονταν οτι θα πηγαιναν καλα.. πηρα κυπρ, ττ, ευρωβ, βωβος, ολυμπ..
  αν παει καλα ο βοτανικος και γινει το εμπορικο, δε θα εχω χασιμο ούτε ενα ευρω παρα την πτωση 1000 μοναδων.. το ττ τωρα που βγαινει στον πλειστηριασμο θα κανει καμια καλη ανοδο ακομα..

 10. katsoyan said

  egw xemplexa me to TT
  poulisa oti eiha. oxi polla. ehw kati tzogadoharta akoma egw pantws. Alla an den paei 2000 monades toulahiston, den vlepw fws. me vlepw na eimai mplokarismenos gia 2-3 hronia.
  Prospathw na anevasw kai ton koumpa kamia fora. Px, simera ta 15 kommatia itan dika mou:-)

 11. tolisfoto said

  αχαχα ωραιος.. έκανε φοβερό τζίρο σήμερα ο κουμ..χαχα.. στείλε μνμ στον πωλητή να ανεβάσει την τιμή..

  ο κουμ εχει συμμετοχες πολλες στη μιγκ αν θυμαμαι καλα.. οσο παει χαλια η μιγκ θα πηγαινει και ο κουμ..

 12. katsoyan said

  swpa re, den to ixera ayto.
  wraios o kou(v)mpas.
  Tha doume Toli, egw nomizw oti o kouvas einai tzogadoharto. egw ehw vgalei kala pososta apo ayton, alla profanws vazw poly liga lefta

 13. tolisfoto said

  παρε ολυμπ.. δεν έχει χρέη, έχει το πόρτο καρράς, και από ό,τι φαίνεται θα χτίσει βίλες για πούλημα, όταν βγει το χωροταξικό..
  έχει κεφαλαιοποίηση γύρω στα 50 εκατομμύρια που είναι πολύ λίγα για το πόρτο καρρά. (17.000 στρέμματα)..

 14. katsoyan said

  tha tin tsekarw

 15. tolisfoto said

  η Νελ έχει τιμή 0,6 τώρα..

 16. katsoyan said

  to xerw kai mallon apodeiknyei poso stimeno itan to oti eftase sta 5 cents. giati pws egine kai itan toso stroggyla??? diladi itan 6 cents kai mas dwsan gia kathe 5 palies 1 nea dwro, etsi pige i timi sta 5 cents kai epeita 5×12 (reverse split) 0.60
  to opoio den tha kathotan toso wraia an i metohi itan 0.07. t einai i timi tis neas metohis 0.053 as poume. ntropis prammata

 17. tolisfoto said

  καλα, μάλλον τυχαία ήταν η στρογγυλοποίηση.. το κακό είναι ότι μετά την αμκ θα πέσει πολύ..

 18. katsoyan said

  etsi pisteyw ki egw

 19. tolisfoto said

  οι τιμές τώρα είναι πολύ καλές σε πολλά χαρτιά τώρα με γδ. 1466… όμως, αυτοί που θέλουν να αγοράσουν ίσως περιμένουν και ακόμα καλύτερες τιμές.. πιστεύω ότι ο πάτος με τις σημερινές συνθήκες είναι 1200 μονάδες.. τις οποίες θα πιάσει ο γδ, αν συνεχιστεί για πολύ ακόμα η καταστροφολογία με την αναδιάρθρωση και οι απεργίες..

 20. katsoyan said

  den exw kan kouragio na to koitaxw

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: