Katsoyan’s Weblog

Εξάρθρωση ομοπλάτης και Λούα Λούα…

Posted by katsoyan on Sunday, March 2, 2008

Δεν θα σταθώ στην κακοδαιμονία του Ολυμπιακού φέτος και στους πολλούς τραυματισμούς. Θα μιλήσω για αυτό που έπαθε ο Λούα Λούα. Η εξάρθρωση ομοπλάτης προκαλεί απίστευτο πόνο και βέβαια μία κατάσταση μη αναστρέψιμη. Πρακτικά ο όμος (και όλο το χέρι) βγαίνει από το κόκκαλο, το οποίο προκαλεί μεγάλη πληγή στο σύνδεσμο που τον κρατάει. Ο σύνδεσμος χαλαρώσει και άρα πλέον ο όμος είναι πολύ πιο εύκολο να ξαναβγεί στην επόμενη απότομη κίνηση. Όσες περισσότερες φορές βγει, τόσο το χειρότερο. Ο πόνος είναι απίστευτος, ενώ είνια και πάρα πολύ δύσκολο να επανέλθει στη θέση του. Για να γίνει αυτό πρέπει να χαλαρώσουν οι μύες, αλλά άμα έχεις λιώσει από τον πόνο, δεν είναι εύκολο να χαλαρώσεις και γι’ αυτό συχνά της επανατοποθέτησής του όμου προηγείται νάρκωση. Οι γιατροί επίσης για σιγουριά θέλουν μία ακτινογραφία με τον όμο βγαλμένο και μία μετά την επαναφορά. Αυτό αυξάνει το χρόνο αναμονής με τον όμο βγαλμένο, το χέρι κρυώνει και μετά είναι που δεν μπαίνει πίσω με τίποτα… Στην περίπτωση του Λούα Λούα του τον επανέφεραν άμεσα.

Η θεραπεία είναι 3 βδομάδες το χέρι ακίνητο (διπλωμένο και κολλημένο στο στήθος) και στη συνέχεια άλλες 3 εβδομάδες αποθεραπεία, διότι μετά τις 3 εβδομάδες το χέρι έχει πρακτικά ατροφήσει και είναι σε μυικό όγκο τουλάχιστον μισό από το άλλο χέρι. Αμέσως μετά τις 3 εβδομάδες θεραπείας και μόλις ξεδένεται το χέρι, η κατάσταση είναι τέτοια που βλέπεις ένα ποτήρι νερό μισό μέτρο μπροστά σου και ΔΕΝ μπορείς να απλώσεις το χέρι να το πάρεις. Τρομακτικό. Ιατρικά, αν σου βγει ο όμος τουλάχιστον 2 φορές στον ίδιο χρόνο, η ασθένεια πλέον αποκαλείται “Καθ’ έξην εξάρθρωση”. Αν δεν κάνω λάθος, στον στρατό κατατάσεσαι ως Ι4-άοπλος, ακριβώς επειδή το όπλο το ακουμπάς στον όμο, και μετά τον πυροβολισμό αυτό “κλωτσάει”.

Η εξάρθρωση αντιμετώπίζεται με επέμβαση και τοποθέτηση μοσχεύματος, αλλά είναι δεδομένο ότι το χέρι δεν επανέρχεται 100%.

ΆΛλοι ποδοσφαιριστές που θυμάμαι σίγουρα να έχουν πάθει εξάρθρωση είναι ο Χαλκιάς, παλαιότερα ο Κούδας και ο Έμερσον της Juventus ο οποίος παραμονές του Μουντιάλ του 2002, έκανε χαβαλέ με του άλλους Βραζιλιάνους και έπαιξε τον τερματοφύλακα, όπου και έπαθε την εξάρθρωση.

Που τα ξέρω όλα αυτά; 5 φορές το έχω υποστεί…

shoulder_dislocation_xray-1.jpg  shoulder_normal_xray-1.jpg

Leave a comment