Katsoyan’s Weblog

Μακεδονικό Ζήτημα – Μέρος Τρίτο

Posted by katsoyan on Wednesday, February 20, 2008

Φαίνεται ότι φτάνουμε στα σπουδαία. Ο Νίμιτς καταθέτει τις προτάσεις του,  και οι δύο χώρες καλούνται να πουν τη γνώμη τους μέχρι την 1η Μαρτίου και στη συνέχεια θα υπάρξει η τελική πρόταση.

Φαίνεται ότι η πρόταση του Νίμιτς θα είναι ή Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας ή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Αυτόνομη Δημοκρατία της Μακεδονίας ή κάτι τέτοιο. Σύνθετη ονομασία 100%. Με τον όρο Μακεδονία μέσα.

Η δική μου γνώμη είναι αυτή που ήταν και στην αρχή. Σταθερή θέση η οποία να μην αλλάξει με βάση αυτά που θα πει ο κάθε Νίμιτς. Κι αν χρειαστεί να είμαστε στριμμένο άντερο σε Διεθνές Επίπεδο, ας είμαστε. Προσωπικά δεν με ενοχλεί αν γίνουμε για μία φορά Τουρκία. Αν δείτε, η Τουρκία τα τελευταία 50 χρόνια στα Ελληνοτουρκικά έχει την ίδια ατζέντα και δεν κάνει ένα βήμα πίσω. Αντιθέτως προσπαθεί να κάνει βήματα μπροστά. Στο Μακεδονικό η “λογική των Βαλκανίων” λέει ότι το κρατίδιο των Σκοπίων θα έχει σύντομη ζωή. Αν τους αναγνωρίσουμε ώς Νέους ή Βόρειους Μακεδόνες σήμερα, θα το έχουν ως επιχείρημα για μία ζωή. Ας σκεφτούμε καλά τι θα κάνουμε πριν το κάνουμε. Κι αν ο Πρωθυπουργός και τα κόμματα έχουν δυσκολίες, ας γίνει και Δημοψήφισμα. Οι λογικές τύπου “140 χώρες” τους έχουν αναγνωρίσει εμένα δε μου λένε τίποτα. Όπως δε μου λέει τίποτα και το “18 χρόνια το πιλατεύουμε”. 700 χρόνια να το πιλατεύαμε, δεν θα με πείραζε. Αυτοί έχουν το ζόρι, γιατί πρέπει εμείς να υποχωρήσουμε. Δεν είμαι υπέρ του “Μολών Λαβέ” αλλά υπερ μιας λογικής λύσης, στην οποία (όπως σε όλες τις περιπτώσεις) ο Δυνατός αποφασίζει. Κι αν μου πει κάποιος ότι ούτε τώρα είμαστε ο Δυνατός, ε τότε να το κελίσουμε το μαγαζί.

Αυτά.

Advertisements

24 Responses to “Μακεδονικό Ζήτημα – Μέρος Τρίτο”

 1. katsoyan said

  i opws leei kai to arthro: http://www.europeanvoice.com/archive/article.asp?id=29785
  “FYROM here to eternity” kai nyn kai aei…

 2. Makis M said

  Den eheis ki adiko.
  Alla ama piezoun kapoioi gia lysi, eisai sxedon ypohrewmenos na dehteis…
  M

 3. azimout said

  Πιστεύω πλησιάζουμε σε συμφωνία, βλέποντας τις αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτικών. Προφανώς αποδεκτά θα γίνουν μόνο ονόματα που παρεμβάλουν κάτι ανάμεσα στις λέξεις “της” και “Μακεδονίας”, όπως “βόρειας”, “νέας” ή δεν ξέρω τι άλλο. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι προτείνουν μια σύνθετη ονομασία για εξωτερική χρήση (με Ελλάδα, ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ κλπ) και μια για εσωτερική χρήση (Σύνταγμα, δημόσια έγγραφα κλπ).

  Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι παρόμοιο καθεστώς (χωρίς ίσως να το πολυσκεφτόμαστε) ισχύει για εμάς (Ελληνική Δημοκρατία-Greece), την Φινλανδία (Suomi), την Γερμανία (Deutschland) και ίσως μου διαφεύγουν και άλλα παραδείγματα.

  Τέλος να σημειώσω ότι αυτή η χώρα είναι χρήσιμη για εμάς και καλό είναι να μην το ξεχνάμε: οικονομικά, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων εκεί, αυτοί έρχονται στην Θεσσαλονίκη για ψώνια, αλλά το κυριότερο, αποτελούν ένα μαξιλαράκι για τις οποιεσδήποτε συρράξεις συμβαίνουν πιο πάνω.

  Ελπίζω θέματα αμφισβήτησης ιστορίας και εθνικιστικά/επεκτατικά να σβήσουν σιγά-σιγά, γιατί σε αυτά οφείλεται η παρούσα κατάσταση όλων των Βαλκανίων, ενώ η Ελλάδα είναι εκεί που είναι γιατί κατάφερε σε ένα βαθμό να μείνει απ’ έξω. Θεωρώ σημαντικότερο να γίνονται καλά σχολεία, νοσοκομεία, να έχει ο κόσμος δουλειές κλπ, παρά αν οι Αλβανοί θεωρούν τη μάνα του Μ. Αλεξάνδρου Αλβανίδα, οι Σκοπιανοί θέλουν να λέγονται απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, οι Βούλγαροι λένε ότι ήταν Βούλγαρος και δεν συμμαζεύεται.

 4. tolis said

  το “βόρεια μακεδονία” είναι γελοίο.. λίγο καλύτερο το “νέα μακεδονία”.. αλλά το καλύτερο θα ήταν “σλαβομακεδονία”.. γιατί θα τους σύμφερε και αυτοί να δηλώσουν ότι είναι σλάβοι πριν αρχίσουν οι αλβανοί να είναι πλειοψηφία..
  ακόμα καλύτερο θα ήταν να μην υπάρχει ο όρος μακεδονία.. σε αυτήν την περίπτωση καλά θα ήταν να είμασταν κάθετοι αλλά και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες..

 5. azimout said

  Από το in.gr:

  Πέντε εκδοχές για την επίσημη διεθνή ονομασία της ΠΓΔΜ περιλαμβάνει η συμβιβαστική πρόταση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, την οποία αναδημοσιεύει την Πέμπτη η εφημερίδα Το Βήμα. Την ίδια ώρα αναγνωρίζεται ότι το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

  Το κείμενο της πρότασης Νίμιτς αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τα ακόλουθα ονόματα υποδεικνύονται ως δυνατότητες για το Επίσημο Διεθνές Όνομα (στα αγγλικά): Constitutional Republic of Macedonia, Democratic Republic of Macedonia, Independent Republic of Macedonia, New Republic of Macedonia, Republic of Upper Macedonia.»

  Τελικά έκανα λάθος, μόνο το πέμπτο παρεμβάλει το Upper μεταξύ του of και Macedonia. Το να μην υπάρχει το Macedonia ξεχάστε το. Τώρα τα άλλα 4 μου φαίνονται αστεία, καθώς όπως είπαμε και χτες στο τραπέζι, αν γίνουν μοναρχία (λέμε τώρα) όλα τα republic κλπ φεύγουν και μας μένει Kingdom of Macedonia…

 6. katsoyan said

  Καλημέρα σε όλους:
  @Δημήτρης: Πολύ σωστά αυτά που λες, αλλά τουλάχιστον το θέμα των νοσοκομείων, σχολείων κτλ κτλ δεν περνάει από εμάς. Γιατί δεν είναι μόνο το τι σχολεία έχεις, αλλά και το τι δασκάλους βάζεις να διδάξουν. Θεωρώ ότι η βασική διαφορά της Ελλάδος από όλους αυτούς είναι η Ευρωπαική μας πορεία. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είναι και η Βουλγαρία σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση και έτσι θα βοηθηθεί και η FYROM.

  @ Τόλης: Συμφωνώ μαζί σου. Απλά το αν θα υπάρχει ή οχι ο όρος Μακεδονία θα πρέπει να είναι πάγεια στάση μας. Ή υπάρχει ή δεν υπάρχει.
  Όχι πολιτική ανάλογα με το κυβερνητικό κόμμα, όχι πολιτική ανάλογα με το ποιος είναι ΥπΕξ των Ουσών.

 7. katsoyan said

  Γεια σου Δημήτρη,
  Ναι τα διάβασα κι εγώ αλλά ακόμα είναι “ανεπίσημα”. Είναι πράγματι αστεία. Το Upper Macedonia δεν είναι και τόσο άσχημο.

 8. katsoyan said

  αρκεί βέβαια να είναι μόνο γεωγραφικό και να μην συνεπάγεται εδαφικές αμφισβητήσεις.

 9. tolis said

  αντι για upper να βάζανε outer καλύτερα;

  χουβαρντάς ο νίμιτς.. το new το έβαλε μπροστά από το republic!..

 10. katsoyan said

  kala, to sxedio nimetz (an einai etsi) einai ligo heirotero apo to sxedio Avnan

 11. azimout said

  Παρέμβαση πιτσιρίκου:
  http://pitsirikos.blogspot.com/2008/02/blog-post_6581.html

 12. tolis said

  τελικώς από τις λύσεις που προτείνει ο χαζο-νίμιτς θα ήταν καλύτερο να φύγει το Π από το ΠΓΔΜ.. και αν δεν τους αρέσει του γιούγκο να το κάνουν σκέτο Σλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας..

 13. katsoyan said

  Den eheis ki adiko…
  Poly geloies oi protaseis, kai den katalava giati i athina espeyse na apantisei

 14. tolis said

  πριν λίγο καιρό είχα ακούσει τον Καρατζαφέρη που έλεγε ότι παρόμοιο πρόβλημα είχε και η Αγγλία που δεν μπόρεσε να ονομασθεί βρετανία επειδή υπήρχε η γαλλική βρεττάνη..(δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ιστορικά).. έίχε πει άλλα δύο παραδείγματα αλλά δε τα θυμάμαι.. δηλαδή δεν είναι η μοναδική υπόθεση

 15. katsoyan said

  ennoeitai oti den einai i monadiki ypothesi. to thema einai re Toli na to polemas kai na mi masas.

 16. tolis said

  Πάντως όπως και να έχει το πράμα με διαμεσολαβητή που λέγεται Νίμιτς τι να περιμάναμε..
  αλλά υπάρχει και ο εξής λογικός συλλογισμός.. ένας διαμεσολαβητής προσπαθεί να βρεί μια μέση λύση μεταξύ δύο αντίθετων αξιώσεων.. αν εμείς δεν έχουμε καμία αξίωση αλλά απλώς περιμένουμε την απόφαση τότε ο μέσος όρος θα είναι πολύ ποιο κοντά σε αυτό που θέλουν οι αντίπαλοι..

 17. katsoyan said

  pantws den einai Nimic, einai Nimetz

 18. Fotios said

  Merikes apopseis gia to makedoniko pou vrika sto youtube. Steilte tipota allo ama exete.

 19. […] Comments Fotios on Μακεδονικό Ζήτη…ΒΕΤΟ τώρα κ… on Μακεδονικό Ζήτη…Ioannis Aleks Makedo… on ΒΕΤΟ […]

 20. Makis M said

  ela foti,

  http://www.paron.gr/v3/new.php?id=17469&colid=&catid=34&dt=2007-10-14%200:0:0

 21. tolis said

  H λύση για το σκοπιανό είναι απλή.. εμείς πρέπει να πάρουμε τη θέση ότι δε δεχόμαστε ονομασία με τον όρο Μακεδονία και ότι μόνο συζητάμε υπό όρους τον όρο Σλαβομακεδονία.. ο οποίος θα προκύψει ως μέσος όρος των απαιτήσεων των δύο χωρών. αν δε πάρουμε όμως καμία θέση δε πρόκειται να υπάρξει μέσος όρος..
  Επίσης, θα πρέπει να κάνουμε σαφές στο νέιτο ότι θα συρρικνωθεί αν φύγουμε εμείς από αυτό.. και η διεύρυνση που θέλουν θα πάει περίπατο..

 22. katsoyan said

  @Makis: ωραίο το κείμενο του Παπαθεμελή. Γράφει κάποια πράγματα που έχουμ εγράψει κι εδώ, όπως το ότι αν όνομασθουν με οποιοδήποτε παράγωγο της λέξης Μακεδονία, στο μέλλον θα ονομάζονται μόνο Μακεδόνες και άντε ψάξε βρες μετά.

  Τόλη νομίζω ότι προς τα εκεί θέλουν να μας παν οι Αμερικάνοι. Προς έξοδο από το Νειτο, γιατί τους έχουμε ζαλίσει τα ούμπαλα 😉

 23. tolis said

  νιέμα προμπλέμα.. ας κάνουνε συμμαχία με τους χασισέμπορους..

 24. tolis said

  νιέμα προμπλέμα.. ας κάνουνε συμμαχία με τους χασισέμπορους..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: